Mivel lepte meg a 19. században egy édesanya a kislányát?

Rövid és hosszú ruhák, alsóingek, alsószoknyák, harisnyák, cipők, tizenkét beszegett, monogramozott zsebkendő – ez lehetne akár egy 19. századi kisasszony poggyásza is, de valójában babakelengyének készült! Már a 19. században is szerettek a kislányok babázni, Andrássy Gyula gróf kislányának is voltak játékbabái, az angol nevelőnője pedig úgy döntött, a születésnapján babakelengyével lepik meg Ilonkát. A készülődésbe bevonta az édesanyát, Katinka grófnét is, a szobalánytól elkérték a régi anyagdarabokat, és az „újdonságok boltjába” is elmentek maradék szöveteket venni, majd együtt szabtak, varrtak, és mi tagadás: nagyon jól érezték magukat.

Kislányok és babáik a különböző századokból

„Mindegyik baba kap legalább három alsóruhát, és több felső öltözéket. Amióta elkerültem otthonról, semmi sem szórakoztatott annyira, mint ez a babakelengye. (…) A babaágyhoz készítünk két csipkével szegett párnát, lepedőket, ágytakarót. Azt hiszem, ha Ilona meglátja, sírva fakad örömében” – írta a fiatal, angol nevelőnő haza, az édesanyjának.

Anyukám készítette nekem karácsonyra a legszebb babaházat

Amikor gyerek voltam, az én babáim is kaptam az anyukám és a rokonok által varrt és kötött ruhákat, sőt babaházat is! Különösen karácsony előtt volt nagy a készülődés – az egész házat belengte a titokzatosság, anyukám éjszaka dolgozott, hogy semmit ne vegyek észre. Mindent megőriztem, amit tőle kaptam, néha előveszem a kisruhákat, és felidézem, milyen jó volt gyerekként játszani. Igaz, hogy a díszletek, a jelmezek és az anyagi helyzet más volt, mint egy grófi családban, de a készülődés és az ajándékozás öröme kicsit sem változott!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.