Milyen ruhát viselt valójában Sisi a koronázáson?

Két éve egy igazi rokonlélekkel találkoztam, aki elkészítette Sisi koronázási ruhájának hiteles másolatát. Ő Czédly Mónika ruhatervező, aki egy interjú kapcsán mesélt nekem arról: Erzsébet királyné nem azt viselte a Mátyás-templomban, amit a legtöbben koronázási ruhának tartanak.

A fotókat, melyeket a legtöbben koronázási képeknek hittek, valójában 15 hónappal a koronázás előtt készítette Emil Rabending fotós a bécsi műtermében.

Az egészalakos képen Erzsébet díszmagyarban: fehér selyemruhában, csipkekötényben, fekete, igazgyönggyel és gyémánttal fűzött bársonyderékban látható, fején diadémmal, melyről fehér csipkefátyol omlik le a ruhájára.

Hogy miért hitték később, hogy ez a koronázási fotó? Mert a koronázáskor, 1867-ben Magyarországon nem készült fénykép Erzsébetről, és a nagyközönség csak a Rabending-felvételeket ismerte. A portrén látható ruha felsőrésze ráadásul megegyezett azzal, amit a koronázáskor viselt. Ehhez azonban új szoknyát, kötényt és hozzá illő fátylat készíttetett a királyné.

Nem véletlenül! A fotókon látható ruhában korábban már több ünnepségen is megjelent, és a spanyol etikett szigorú szabályai szerint nem viselhetett fontos eseményen olyan ruhát, melyet már korábban is hordott. Ráadásul az volt a szokás, hogy a koronázási öltözéket megkapja a veszprémi püspök, aki a királyné fejére teszi a házi koronát. Az ajándékból rendszerint miseruhát varrtak.

De milyen is volt a valódi ruha, amit viselt?
Szerencsére két hiteles szemtanú is megörökítette: Kovács Mihály és Székely Bertalan festők részt vettek a koronázási szertartáson, hiszen Székely Bertalant éppen arra kérték fel, hogy tudósítson az eseményről. A két művész ugyanúgy festette meg a koronázási ruhát.

Eszerint a királyné ezüstszálakkal hímzett orgonavirág-mintás ruhát viselt, melyet különlegessé tett, hogy a virágok közé csiszolt drágaköveket helyeztek. A briliánsokkal díszített öltözéket Erzsébet a Mátyás templomban, a koronázási ebéden a palotában, és másnap a Vígadóban is viselte, majd levették róla a gyémántokat, és odaadták az uszályos szoknyát és a kötényt a püspöknek ajándékba.

Majd eltelt 150 év, és Czédly Mónika ruhatervező Erzsébet királyné jó pár ruháját újraálmodta és elkészítette. Ezeket tekinthettem meg két éve a Gödöllői Királyi Kastélyban a tárlaton, ahol ő és Pálinkás Patricia történész személyesen kísértek végig, és meséltek nekem a ruhák történetéről.

Czédly Mónika éppen a kastélyban sétált, amikor úgy döntött, elkészíti Sisi koronázási ruháját. Lázas kutatásba kezdett, korabeli forrásokat: újságcikkeket, fotókat, festményeket keresett, és mire 2007-re elkészült az öltözékkel, már egyre inkább gyanította, hogy nem is azt a ruhát viselte Sisi a koronázáskor, amit mindenki koronázási ruhának tart. Így tovább folytatta a nyomozást, és ekkor találkozott Pálinkás Patriciával, aki szintén alapos kutatásba kezdett.

Ketten megtalálták a veszprémi püspökségen azt a miseruha-együttest, amely Erzsébet ruhájából készült. A megtalált miseruha és a két festő alkotása alapján Czédly Mónika rekonstruálta az eredeti ruhát. Ez a legszebb, legeredetibb, legdrágább ruha 2017. június 8-ára, a koronázás évfordulójára készült el, és igazi, kézzel vert csipke díszíti, melyen egy teljes évig, napi nyolc órában dolgozott Túrós Istvánné csipkeverő. A rekonstrukción több mint négyezer darab Swarovski kristállyal helyettesítették a briliánsokat. A felső részen pedig valódi igazgyöngyök csillognak! Bármennyire is szép, azért nem lehetett könnyű egy ilyen nagy ruhában mozogni, hiszen 18-20 kg körüli az öltözék súlya, az uszály hossza pedig 4,8 méter! Nincs is párja a világon a koronázási ruha másolatának! Ilyen pontos mása még sosem született!

Bevallom, én a ruhák között úgy éreztem magam, mintha a földi paradicsomba csöppentem volna. Megcsodálhattam a koronázási ruhán kívül Sisi báli öltözékeit is. Egy bécsi, udvari díszruhát, és a festményekről híres csillagos estélyit, melyet arany vagy ezüst szálakkal hímeztek. A leírások szerint a több mint 600 csillag visszaverte a gyertyák fényét, és olyan hatást keltett, mintha Erzsébet fényárban tündökölt volna. Az élményeket elraktároztam, és bizony felhasználtam, amikor Sisiről írtam a készülő történelmi ifjúsági regényemben, melyben a szereplőim (és így az olvasóim is) láthatják, hogyan lesz a császárnéból magyar királyné.

Forrás: A Kultúra.hu-ra írt cikkem
Fotók:
1. A valódi koronázási ruha mása, Forrás: kiralyikastely.hu/ http://www.kiralyikastely.hu/tartalom.388.erzsebet_kiralyne_

2. Alatta: a ruha, amit koronázási ruhának hittek
3. A valódi koronázási ruha, Székely Bertalan festménye
4. Alatta: Erzsébet híres báli ruhája a fénylő csillagokkal

1 comment on “Milyen ruhát viselt valójában Sisi a koronázáson?

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.