Napi hat óra a tükör előtt? – Erzsébet királyné gyönyörű frizurái

Erzsébet királyné nagyon büszke volt sűrű és hosszú hajkoronájára és vékony derekára, ami ritkán volt több ötven centiméternél! Hogy kihangsúlyozza karcsú alakját, nagyon erősen fűzte a testét, a ruháiba pedig minden öltözködéskor és átöltözéskor belevarratta magát. Így Sisi készülődése gyakran három órán át tartott – és ha ehhez még hozzáadjuk a napi három óra hajápolást és fésülködést, hat órát is eltölthetett a tükör előtt.

Sisi gesztenyebarna haja egészen a sarkáig ért, ha kiengedte. A nagyon sűrű és hosszú hajat akkoriban nem volt könnyű ápolni: a hajmosásra háromhetente egy teljes napot szánt, de az „átlagos” napokon is három órán át tartott a hajápolás és fésülködés. Fanny Angerer korábban az udvari színésznők frizuráit készítette, mielőtt Sisi császári fodrásznője lett. Ettől kezdve a társasági hölgyek versengtek a kegyeiért, hogy a különleges alkalmakra vele készíttethessék el művészi hajfonataikat. Érdekesség, hogy Fanny fésüléskor gyakran a köténye alá, egy ragadós szalagra rejtette Erzsébet kihullott hajszálait, hogy ne ijessze meg a hajáért aggódó királynét.

Nagy kegynek számított, ha Sisi „kölcsönadta” valakinek Fanny Angerert, márpedig a koronázás előtti hetekben gyakran kedveskedett azzal Andrássy Katinka grófnénak, Andrássy Gyula miniszterelnök feleségének, hogy átküldte a fodrásznőt a Sándor palotába: készítse el a grófné frizuráját is.

Sisivel és Katinkával találkozhattok az új ifjúsági regényemben, Az ellenállók vezérében is.

Forrás:
Hamann, Brigitte: Erzsébet királyné
Stevens, Mary Elizabeth: Levelek az Andrássy-házból (1864-1869) – Egy angol nevelőnő levelei

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.