Rejtélyes történetek karnyújtásnyira

Édesanyámmal tavaly ilyenkor bejártuk a népművészeti vásárt a Mesterségek Ünnepén. Idén pedig Hollókőre látogattunk. Megismertünk érdekes szakmákat, különleges mestereket és történeteket. Valójában a rejtélyes, izgalmas történetek körbevesznek minket, meglapulnak tárgyakban, házakban, várakban, barlangokban. Vannak köztük legendák és igaz mesék is. Gyerekkorom óta beindítják a fantáziám, és elrepítenek a múltba, távoli birodalmakba.

Amikor kicsi voltam, a szüleim azt mesélték, hogy ezer éve a házunk mögötti hegyről a német-római császár serege úgy menekült, hogy a katonák elhajították a vértjeiket, amik szinte beborították a hegyoldalt. Ezért hívják Vértes hegységnek.

A városunk, Tatabánya feletti Szelim-barlangban sok emberi csontot találtak, és a mondák szerint a tatár vagy török időkben a környező falvak népe rejtőzött el itt a fosztogató seregek elől. Az ellenség azonban felfedezett egy ivóvízért induló nőt. Őt követve jutottak el a barlanghoz, amit a rejtőzködőkre gyújtottak. Egy másik legenda szerint Szelim szultán ide rejtette a kincseit, amit sárkány őriz. Ha ez nem is lehet igaz, az azonban a leletekből bizonyos, hogy már az ősember is használta a barlangot.

A kedvenc kirándulóhelyünkön, a majki kamalduli remeteségben némasági fogadalmat tett szerzetesek éltek, házaikat Szent György vonalakra, vagy más néven Sárkányösvényre építették, amik gyógyítanak energiájukkal. Az udvaron álló kút pedig egy titkos alagutat rejt – hogy hova visz és mire használták régen: rejtély.

Szeretem ezeket a történeteket, és azóta is hasonlókat gyűjtök, bármerre járok. Nem kell messzire mennem értük, elég, ha nézelődöm és kérdezek. Mesélnek nekem a falak, könyvek, ismerősök, utcák és lakók. A megfejtett vagy megfejthetetlen titkokat pedig beleírom a regényeimbe. Az El fogsz tűnni szereplői a majki remeteség rejtélyeivel találkoznak, a Zuhanórepülés hősei a komáromi Monostori Erőd kazamata-hálózatában bujkálnak, a Cseresznyeliget titkában Rákosliget utcáin járhatunk, Az ellenállók vezére című legújabb regényemben pedig bepillanthatunk olyan 19. századi épületekbe, melyek ma is állnak Budapesten.

A falak, házak, környező vidékek több történetet tudnak és messzebb repíthetnek, mint gondolnánk.

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.