Hova menekülünk a bajban?

Tavaly karácsonyra egy naplót kértem. Arra gondoltam, 2020-ban összegyűjtöm és leírom majd a gondolataimat arról, hogyan lehetek jobb, erősebb, nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb, hálásabb. És persze boldogabb. Különös, hogy épp ezt az évet választottam, hiszen amikor januárban elkezdtem megtölteni a füzetet, még nem sejtettem, hogy idén minden korábbinál kevesebbet lehetek együtt a szeretteimmel, elmarad majd rengeteg megszokott, várt programom, és sok tervemet és munkámat sem tudom majd megvalósítani. Ráadásul emellett még a környezetemben is több lesz a konfliktus.

Bevallom, amikor így alakult, egy idő után abbahagytam a napló írását. Nem mindig jutott eszembe jó, bátorító gondolat.

Aztán egy tavaszi este, egy mesét nézve megláttunk a párommal egy házat. Magányosan állt egy kerek tó partján, amit hegyek és erdők vettek körbe. Fehér falai voltak, nagy ablakai és kilátása a természetre. Egyszerre szólaltunk meg a férjemmel: bárcsak ez lenne a MI házunk!

Nagyon meglepődtünk, amikor kiderült, nem képzeletbeli helyről van szó: a tó létezik, pont ugyanígy néz ki, sőt! a ház is ott van, és épp olyan, amilyennek a mesében láttuk.

Persze, nem költöztünk oda, mivel nem a környéken, még csak nem is a mi kontinensünkön van, de egyre többször kaptam magam azon, hogy arra a házra gondolok. Ha nehéz volt, ha aggódtam valami miatt, ha fáradt voltam, azt kívántam, bárcsak abban a házban élhetnénk, ahol béke, nyugalom vesz körbe.

Már ősz lett, mire eszembe jutott: miért ne építhetném fel és kereshetném fel ezt a házat a képzeletemben a kerek tó partján? Miért ne költözhetnék oda legalább álmaimban?

Így kezdődött. Azóta, ha félek, ha csalódás ér, ha megbántanak, ha majdnem mindenből elegem van, képzeletben meglátogatom a belső tavam. Ott ülök a partján, a fehér házam előtt, vagy bemegyek a melegbe, és az ablakain nézek ki.

Igaz, nem találom meg minden alkalommal a hozzá vezető ösvényt, de ott van, és sokat segít. Megnyugtat.

Ezt kaptam 2020-ban, ezt tanultam idén. Lett egy belső tavam, amit újra és újra megteremthetek.

És azt remélem, mindenki találhat egy ilyen belső tavat magának. Ezt kívánom netek idén az ünnepekre és 2021-re. ❤️

 

Fotó: Pixabay

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.