Interjúkban mesélek a regényeimről

Nagy élmény interjút adni, és mesélni a kedvenc hőseim születéséről, a regényírás folyamatáról és nehézségeiről. Az eddigi beszélgetéseim közül most 5+1 kedvencet hoztam el nektek.

Könyvesmagazin

A legújabb nagyinterjút Tarr Ferenc készítette velem a Könyvesmagazin oldalára. Az eddigi pályámról, élményeimről, olvasmányaimról és megjelent könyveimről mesélek benne:

„Nekem az írás szerepjáték is: úgy születnek a regényeim, hogy a szereplők bőrébe bújok. Én vagyok a főhős, minden felbukkanó mellékszereplő, és eszerint viszem előre a cselekményt és fogalmazom meg a párbeszédeket. Ehhez ismernem kell pontosan a szereplőim érzéseit, gondolatait. A nehézségeiket, örömeiket, bánataikat, az egész addigi életüket. Éppen ezért sok időt töltök egy-egy karakter megformálásával.”

A teljes cikket elolvashatjátok: ITT

 

Anita szemével a világ

Hihetetlenül jó beszélgetni Szíjjártó Anitával, aki számtalan interjút készített művészekkel: zenészekkel, színészekkel, rendezőkkel. Nagy megtiszteltetés, hogy engem is kérdezett a regényeimről.

A Cseresznyeliget titkáról, gyerekkori emlékekről, barátságról, lakhelyemről: Rákosligetről meséltem neki az interjúban, ami az Anita szemével a világ oldalon jelent meg:

„Szerintem nagyon rossz, hogy azt gondoljuk, az álmodozás gyerekes dolog. Gyerekként valóban sokkal nyitottabbak vagyunk a fantáziára és a mesékre, és sajnos az is igaz, hogy az iskola azt sugallja, ezt le kell vetkőznünk felnőtt korunkra. Sokszor előfordul, hogy elfelejtjük a gyerekkori álmainkat, és felnőttként nem vagyunk önazonosak gyerekkori énünkkel. Szerintem jó, ha megőrizzük az álmokat és az ábrándokat, és ehhez nem kell feltétlenül megvalósíthatóaknak lenniük.”

A teljes cikket elolvashatjátok: ITT

 

Képmás magazin

A Képmás magazin oldalára Csák-Nagy Kriszta készített interjút velem. Szó volt a diákok problémáiról, nehéz élethelyzetekről, és elárultam neki azt is, hogyan ismerkedtem meg a férjemmel.

„Emlékező típus vagyok; mondhatnám, hogy a memóriám az, amire építek minden területen, tehát a könyvekben is. Jól vissza tudok emlékezni helyzetekre, képekre, szereplőkre, érzésekre. Fel tudom idézni a gyerekkoromat és azt, hogy mire vágytam, milyen életet képzeltem magamnak.”

A teljes cikket elolvashatjátok: ITT

 

Magyar Narancs

Az osztály vesztese című regényem kapcsán iskolai erőszakról, bántalmazásról beszélgettem Orosz Ildikóval, az interjú a Magyar Narancsban jelent meg.

„Szerettem volna megmutatni, mi történik ma Magyarországon egy átlagos iskolai osztályban, amikor ki van zárva a külvilág, és a négy fal közt kicsiben leképeződik a társadalom.”

A cikket elolvashatjátok: ITT

 

HVG

Szintén az iskolai bántalmazásról meséltem Farkas Évának a HVG online oldalán.

„Minden gyerek ki szeretne tűnni valamivel. Senki nem akar lemaradni, senki nem akar vesztes lenni. Az iskola egy külön univerzum. Bemész, és az a világ. S mindegy, hogy azon a világon kívül te ki vagy. Az a lényeg, hogy ott milyen pozíciót tudsz kivívni magadnak.”

A cikkeket elérhetitek: ITT

 

Magyar Katolikus Rádió

Amikor kislány voltam, mindig arról ábrándoztam, hogy majd én is mesékkel szórakoztatom a környezetemet, mint Sara A padlásszoba kis hercegnőjéből és Anne Shirley. Aztán kamaszként olvastam a Harry Potter írónőjének életrajzát, és szerepelt benne egy interjú, melyben a kedvenc könyveiről mesélt. Akkor elképzeltem, milyen jó lenne, ha egyszer engem is megkérnének, hogy ajánljam a legkedvesebb olvasmányaimat másoknak. Nemrég teljesülhetett ez az álmom, a Katolikus Rádiónak adtam interjút a gyerekkori és felnőttkori kedvenc könyveimről, Szabó Magdáról, Jane Austenről és még sok számomra fontos íróról, költőről. Arról is meséltem, hogyan hatottak ők az én regényeimre és az eddigi életemre.

A rádióinterjút meghallgathatjátok: ITT!

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.