Hogyan telt a karácsony a kastélyokban?

Édesanyámmal több advent alkalmával is ellátogattunk a Nagytétényi Kastély karácsonyfa-kiállítására. Ahogy a régi, díszes termekben sétáltunk, és megcsodáltuk az iparművészek karácsonyfáit, gyakran elképzeltem, milyen is lehetett az ünnep annak idején a kastélyokban… A 19. században a karácsony összetett, szertartásos volt a birtokokon, ahol a család nemcsak szűk körben, hanem az alkalmazottakkal és a birtok dolgozóival is együtt ünnepelt. Ilyenkor a tulajdonosok a személyzetet is megajándékozták a karácsonyfa alatt, és a környék gyermekeit is meglepték adományokkal, édességekkel, ruhákkal.

Az Andrássy család 1864-ben a tőketerebesi birtokukon várta az év végét. Egy óriási feketefenyőt díszítettek fel papírrózsákkal, égő gyertyákkal, aranyozott almákkal és diókkal. Szenteste a család ajándékozta meg egymást, karácsony napján pedig a birtokon dolgozó emberekkel és gyerekeikkel ünnepeltek a kastélyban, a karácsonyfa körül. Andrássy Gyula felesége, Katinka adta át az ajándékokat, melyek közül többet ő maga készített.

Erzsébet királyné, Ferenc József király és a gyermekeik is gyakran karácsonyoztak Magyarországon, legtöbbször Gödöllőn, a kastélyban. Erzsébet királyné épp december 24-én született, így ekkor ünnepelte a születésnapját is. A kastélyban több mint száz szoba volt, hiszen itt élt a királyi család személyzete is, így több karácsonyfát is állítottak. Külön kaptak fát Sisi gyerekei és a kastélyban dolgozó családok. A fenyőkön Kugler Henrik, udvari cukrász édességei lógtak, melyeket megehettek a gyerekek. Napnyugta után meggyújtották a gyertyákat a karácsonyfákon, az ajándékozást követően pedig játszottak, Mária Valéria például szerette a szembekötősdit. Ő és az édesanyja, Erzsébet királyné nem feledkeztek meg a szegényekről és betegekről sem. A gödöllői gyerekeknek is állítottak fát, mely alatt a diákok és a kicsik átvehették a sok-sok édességet, új ruhát, tanszereket, játékokat. Mária Valéria ajándékokat készített azoknak is, akik épp kórházban voltak. Az ő egyik karácsonyát mesélem el a Hanga régi karácsonyai című mesekönyvben is.

Erről egy videót is hoztam nektek, amelyben meghallgathatjátok Erzsébet királyné és kislánya gödöllői karácsonyát:

Mesekönyvem: https://www.pagony.hu/termekek/hanga-regi-karacsonyai

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.