Milyen volt a karácsony a régi Pest-Budán?

„Anyám nagyon szerette szépen megrendezni a karácsonyt. Olyankor mindig mindnyájan együtt voltunk… Nagyon szeretett ajándékozni… Babákat kaptam tőle, rengeteg játékot, meséskönyveket” – emlékezik vissza Szendrey Júlia lánya, aki hihetetlenül büszke volt, hogy olyan meséskönyve lehet, amit az édesanyja fordított magyarra: Andersen meséi.

Szendrey Júlia a gyermekeivel Pest-Budán élt, ahol karácsony idején nagy volt a sürgés-forgás. A boltok kirakatait feldíszítették, a Duna partján pedig sátrakban árulták az ajándékokat: aranyozott diót, kis játékhangszereket, cukorból készült babákat, bárányokat, díszes varródobozkákat. Az asszonyok karácsonyi jótékonysági vásárokat és előadásokat rendeztek, hogy pénzt gyűjtsenek a rászorulóknak.

Az ünnepnapokat nemcsak otthon töltötték, városszerte számtalan program csábította őket. A gyerekeket elvitték cirkuszba bohócokat, állatokat és tűzijátékot nézni, külföldről bűvészek érkeztek, akik varázslatos bűvésztrükköket mutattak be a közönségnek, a felnőtteknek pedig hangversenyeket és kiállításokat rendeztek.

A családok akkoriban nem szűk körben ünnepeltek, gyakran átmentek egymáshoz a barátok, rokonok, és együtt kártyáztak, vagy a kandallónál szobai tűzijátékot készítettek, amikhez az eszközöket megvehették a boltokban.

Így tett Szendrey Júlia családja is. Ilona egyik karácsonyra hat babát kapott, mellé főzőedényeket, mesekönyvet. A bátyjai szintén találtak a karácsonyfa mellett könyveket, albumokat, festékeket és az elmaradhatatlan szobai tüzijátékot. Ők is készültek ajándékkal a szüleiknek. A fiúk egy saját újsággal lepték meg édesanyjukat, Júliát. Tarka Művek címmel maguk írták és szerkesztették a lapot, és a cikkekben dicshimnuszt zengtek az anyukájukról, aki meséket és verseket is ír, és még jól is főz, kiváló háziasszony.

Ilona sem maradt el a testvérei mögött. Már hatévesen tudott horgolni, és saját kézzel horgolt ajándékokat adott a családtagjainak születésnapokra és karácsonyokra.

Szendrey Júliával és gyermekeivel találkozhattok a Hanga régi karácsonyaiban és a Luca és Máté régi körhintája című mesekönyvemben is:

https://www.pagony.hu/termekek/luca-es-mate-regi-korhintaja

Forrás: Gyimesi Emese: Gyermekszemmel Szendrey Júlia családjában

Fotó: Pixabay

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.