Van egy kedves karácsonyi emlékem…

hétéves koromból, amikor karácsonyi műsorral készült az osztályom az idősek otthona lakóinak. Advent idején énekeket és verseket tanultunk be, majd az utolsó iskolai napon felkerekedtünk, és a tanító néninkkel ellátogattunk a város idősek otthonába, ahol már hosszú széksorokban ültek a közönség tagjai, és elől feldíszített színpad várt ránk. Kicsit izgultam, hogy ennyi ember előtt fogok szerepelni. Nem is láttam az ősz hajú publikumot, csak arra gondoltam, hogy el ne rontsak valamit. Daloltunk, szavaltunk, megtapsoltak minket, majd előlépett egy ott dolgozó hölgy, és elmondta, hogy a műsorért cserébe a bentlakók is készültek nekünk meglepetéssel. Mindenki kap valamit. Akkor hirtelen nagy lett a zsibongás. Az idős nénik és bácsik mind kiválasztottak egy-egy gyereket, akinek átadhatják, amit maguk varrtak vagy barkácsoltak.

Hozzám egy fehérhajú, kicsi néni jött oda, és amikor felém nyújtotta az ajándékát, ragyogott az arca. Hétévesen is megérezheti a gyerek, mit érez és gondol a másik, és én hirtelen tudtam: a néninek nagy boldogság, hogy megajándékozhat és megpuszilhat. Olyan nagy örömmel adta át nekem a piros filcanyagból varrt almás tűpárnát, mintha abban az évben én lennék az egyetlen gyerek, aki meglátogatta őt karácsony alkalmából. Ettől egy pillanatra elszorult a szívem, de közben boldog is voltam, mert a néni mosolygott, nagyon kedvesen és vidáman. Én is visszamosolyogtam, megköszöntem az ajándékát, és úgy szorítottam magamhoz, mint egy kincset. Azt szerettem volna, hogy a néni tudja, milyen fontos nekem. Otthon elmeséltem az élményt, és az almát sokáig nézegettem, kitettem a polcra, hogy mindig lássam, aztán évekkel később bekerült az emlékdobozomba. Ha előveszem, újra érzem azt a szívfacsaró boldogságot, és látom magam előtt a néni arcát. A vonásait már nem tudom kivenni, de a mosolyát és a csillogó szemét ugyanúgy fel tudom idézni. Mindig emlékezni fogok rá. Az igazi ajándék ez a szép emlék, amit már 26 éve viszek magammal.

Minden évben társulnak hozzá új és új élmények és emlékek a karácsonyok alkalmával, én pedig úgy gyűjtöm őket, mint a kincseket. Nektek is sok-sok emlék-ajándékot kívánok az idei adventre és karácsonyra!

Fotó: Pixabay

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.