Tévhitek Erzsébet királynéról – Cikkem a Képmás oldalán

Mennyire szerette Erzsébet királyné a magyarokat? Volt-e szerelem közte és Andrássy Gyula gróf között? Tényleg szeretőt szerzett a férjének? Melyek azok a tévhitek, amelyeket máig sokan igaznak hisznek Sisiről, és milyen volt ő valójában? Erről beszélgettünk Káli-Rozmis Barbarával, Erzsébet királyné kutatójával a Képmás oldalára készült cikkemben.

Erzsébet királyné életét máig sokszor bántóan, lealacsonyítóan taglalják a médiában, mint egy mai bulvárcelebét. Számonkérik rajta, hogy férje hűtlensége után miért nem maradt benne lángoló szerelem, és vádolják, hogy csak a szépségével törődött, szeretőt szerzett a férjének. Káli-Rozmis Barbarával összegyűjtöttünk néhányat az Erzsébethez kötődő tévhitekből, és megnéztük, mennyi bennük az igazság.

Káli-Rozmis Barbara több mint másfél évtizede kutatja Erzsébet királyné életét. Tavaly jelent meg első könyve róla, Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem? címmel. A kutatásban segítette őt Erzsébet ükunokája, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg és családja is, akik megnyitották neki a családi archívumukat, amelybe eddig keveseknek engedtek betekintést. Olyan fotókat és dokumentumokat is rendelkezésére bocsátottak, amit még nem publikáltak sehol, hogy minél több forrással alátámasztott, minél pontosabb és igazabb képet festhessen Erzsébetről könyvében.

Előadásokat is tart és YouTube-csatornát is vezet éppen azért, hogy a tévhiteket eloszlassa a királynéról, és személyét közelebb hozza a magyar és külföldi közönséghez. Magyar kollégáival fontos céluk, hogy Európa- és világszerte bemutassák a valódi arcát Erzsébet királynéknak és magyar környezetének. Ebben partnerei Pálinkás Patricia Zita történész, Czédly Mónika divattervező, aki Erzsébet ruháiról készít korhű ruharekonstrukciókat, Gróf Seremetyeff-Papp János, aki a Habsburg családhoz kötődik, és a királyné megszemélyesítői Vas Viktória élő történelmi előadó és Vilman Melinda, akikkel előadásokat tart a témában.

Volt-e igaz szerelem Erzsébet és Ferenc József között?

Sisit és Andrássyt csak barátság fűzte össze? 

Miért terjedt el Erzsébetről az a pletyka, hogy csak a szépségének él?

Igaz-e, hogy szeretőt kerített férjének?

Valóban nagyon szerette a magyar népet? 

Minderről mesélt Káli-Rozmis Barbara a cikkben, amit elolvashattok: ITT

 

Káli-Rozmis Barbara könyvét megtaláljátok itt:

Erzsébet királyné és a magyarok – Barátság vagy szerelem?, Helikon Kiadó, 2021.

Könyvem – TEMPT PRINCESS

Honlapján tájékozódhattok az Erzsébet királynéhoz köthető programokról, előadásokról:

PROGRAMOK – TEMPT PRINCESS

Videócsatornáján sok érdekességet mesél Erzsébet királynéról és a magyar arisztokratákról:

Káli-Rozmis Barbara Erzsébet királyné kutatója YouTube-csatorna

 

Szólj hozzá!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.